Вихухоль

ВИХУХОЛЬ (Desmana moschata) відносно велика: довжина її тіла 18—22 см, маса до 520 р. Лускатий хвіст, рівний довжині тіла і сплощення з боків, на верхньому гребені має кіль. З густого і довгого волосся. У самої підстави хвіст "перетягнутий", а в першій третині довжини грушовидно потовщений. У потовщенні розташовані мускусні, залози, сильно пахнучий маслянистий мускус яких видавлюється через численні отвори, розташовані на нижній стороні потовщення. Волосяний покрив вихухолі дуже густий, рівний, м'який, шовковистий, у здорових звірів що не намокає; зверху — буро-коричневий, знизу — сріблястий. Живе вихухоль в заплавах малих річок всього басейну Дону і середнього відрізання Волги; у меншій кількості — в заплаві нижньої половини річки Урал і реаккліматізірована на деяких притоках Дніпра. Найбільш сприятливі для життя вихухолі замкнуті заплавні водоймища (типу старіц) з площею водного дзеркала 0,1—0,5 га і завглибшки від 1,3 до 5 м, з ділянками невисоких, але сухих обривистих берегів, з водною рослинністю і близькістю заплавного лісу. Велику частину року вихухолі живуть в норах з одним виходом, розташованим нижче за поверхню води. Основна частина ходу, розташованого над рівнем води, йде майже горизонтально на 2,5—3 м і забезпечена 2—3 камерами. В період повені нори вихухолів затопляються, звіри їх тимчасово покидають і ховаються на напівзатоплених деревах, наносах або в неглибоких тимчасових норах, виритих в незатоплених ділянках корінного берега. На дні водоймища між входами в дві суміжні нори прокладена траншея, прорезивающая всю товщу мула (до піщаної основи). Влітку вихухолі живуть поодинці, парами або сім'ями, а взимку в одній норі можуть жити до 12—13 звірів різної підлоги і віку, близьких родичів і колишніх сусідів. Кожен звір або їх скупчення, окрім основної, тривало займаної нори, має тимчасово відвідувані нори, розташовані на відстані 25—30 м одна від одної. Така відстань вихухоль пропливає уздовж сполучної траншеї за нормальний термін її перебування під водою — за 1 хвилину. Харчується вихухоль малорухливими мешканцями прісних водоймищ: влітку — брюхоногимі молюсками, личинками комах (особливо ручейников і жука-райдужниці), п'явками, а взимку істотну добавку складають дрібна риба і рослинні корми (крохмалисті кореневища кубушки, їжачоголівника і бульби стрілолисту). Коли звір рухається по донній траншеї, він поступово видихає набране в легені повітря у вигляді низки невеликих бульбашок. Бульбашки виходять також з хутряного покриву під тиском води. Взимку бульбашки повітря нагромаджуються над траншеєю під нижньою поверхнею льоду і поступово вмерзають в нього у вигляді порожнеч різної величини. Лід над траншеєю стає пористим і неміцним. За рахунок бульбашок повітря під льодом, над донними траншеями вихухолі, створюються умови кращої аерації, що привертають сюди молюсків, п'явок і дрібну рибу. Привертаюча дія на них надає, мабуть, і пахучий мускусний слід уздовж траншеї. Вихухоль не кидається по дну водоймища у пошуках їжі, а рухається тільки за системою своїх траншей, до яких її жертви самі активно стягуються. При небезпечних для життя вихухолі ранніх паводках лід ламається перш за все по лініях з високою пористістю (над траншеями); через тріщини звіри йдуть від затоплення і рятуються. В період весняної повені вихухолі з'єднуються парами. У тихі дні цього періоду вони (зазвичай мовчазні) видають своєрідні звуки. Після 45—50 днів вагітності, в кінці травня — в червні, доросла самка народить від 3 до 5 дитинчат, сліпих, голих, безпорадних. Маса новонародженого від 2 до 3,3 грама, що майже удвічі менше новонародженого щурика. У листопаді — грудні (до січня) з'являється молодняк другого (у році) приплоду від дорослих самок і, мабуть, від частини самок весняного приплоду. Число дитинчат в зимовому приплоді від 1 до 5, зазвичай 2—3. У товщі щільного хутра вихухолі утворюється постійний повітряний прошарок; у ній поселяється всього один паразит вихухолі — маленький жук (Silphopsyllus desmanae), непристосований до дихання у воді. Шкірка вихухолі велика і міцна. Хутро чудової якості. Але великого промислового значення вона ніколи не мала і не може мати надалі. Ареал вихухолі невеликої, сприятливі для її життя заплавні водоймищ мало. До того ж дуже багато різних знегод підстерігають постійно це дивовижна тварина. При зимових підйомах води лід, навіть пористий, не завжди дає широку тріщину. Вода заповнює порожнину житла і за 5—6 хвилин губить всіх її мешканців. У сильно посушливе літо заплавні водоймища міліють і повністю пересихають. Відшукати інше водоймище — завдання для вихухолі не з легенів. Вихухоль практично сліпий звір (контурів не розрізняє), клишоногий (пальці задніх ніг його сильно викривлені), на земній поверхні безпорадний і повільний. Такий звір стає легкою здобиччю хижаків. Але хижі звіри, включаючи бродячих собак, вихухолів не їдять із-за різкого мускусного запаху, хоча при зустрічі можуть задушити звіра. Випущена в заплави європейських річок ондатра захоплює нори слабкішою і боязкішою вихухолі. Навіть корови, що проходять по берегах водоймищ, провалюються в неглибоко розташовані нори вихухолів і руйнують їх. Головна ж небезпека для вихухолі — риболовецькі снасті типу вентерей, в які звіри легко потрапляють і гинуть. Тому для охорони вихухолі необхідна заборона вилову риби в заплавних водоймищах. У сприятливих умовах вихухоль живе до 4 років. У Росії створена спеціальна підкомісія по охороні вихухолі і захисту від вимирання цього цінного ендеміка російської природи.

Джерело: floranimal. Ru

Схожі статті: